Put kreativnosti

14. i 15. studenog 2020. održat ću on-line

radionicu namijenjenu svima vama koji ste

zaljubljeni u kreativnost, iako se to možda

nikada niste usudili priznati.

Pridružite mi se na Putu kreativnosti!

Tomica

Na radionici Put kreativnosti, imat ćete priliku susresti sebe na sasvim novi, a opet tako poznat način.

Kreativnost nam je urođena. Putem kreativnosti preživljavamo, razvijamo se, komuniciramo. Kao djeca, u igri i znatiželji lako smo kreirali svjetove.

No, ta sposobnost, snaga i prije svega životna energija, u stvarnosti u kojoj živimo nije podržana. Čak i kad su roditelji topli i podržavajući, društvo nije.

Školski sustav i poslovni svijet razvijaju kompetitivnost i usmjerenost na rezultate koji su nam nužni za preživljavanje, no to preživljavanje događa se na štetu suptilnih dimenzija bića u kojima se krije zaboravljena, esencijalna transformativna snaga. Oslobađanje ove snage pokretanjem kreativnih tijekova koji nas otvaraju, ali ne oduzimaju tlo pod nogama, put je kreativnosti.

Kreativnost stalno traži put. Ako ste dugo odvojeni od nje, možda će pronaći put kroz zaljubljivanje u nekog umjetnika, kroz prihvaćanje posla u kulturnom sektoru ili kroz uporno poticanje kreativnosti vaše djece u smjeru koji ih baš i ne zanima jer u tome naslućuju neku vašu, a ne svoju potrebu.

Ništa od ovog ne može utažiti vašu osobnu želju za kreativnošću.

Zamislite izvor s mnoštvom prepreka. Kamenje, granje možda i poneka plastična vrećica. Kad tih prepreka ne bi bilo, voda bi izvirala, navodnjavala i podržavala biljni i životinjski svijet. Podržavala bi više života.

Slično je i s nama ljudima. Što je manje prepreka na putu kojim kreativnost prirodno izvire iz nas, osjećamo se više živima, um nam spontano stvara nove poveznice i dolazi do rješenja do kojih inače ne bismo došli.

Prepreke su svi oni negativni odjeci koje smo na našu kreativnost izvana dobivali. Netko će se osjećati krivim posvetiti se kreativnosti, jer je to "beskorisno". Netko će osjećati sram od pokazivanja prave sebe. Netko će se plašiti te nepoznate snage iznutra koja bi je mogla odvesti tko zna kuda.

Vrednujući, podržavajući i njegujući svoju kreativnost, sve više osjećamo da možemo. Možemo se malo po malo odvikavati od stalne prilagodbe na zahtjeve izvana i sve više kreirati svoje živote, počevši iznutra.

Na radionici Put kreativnosti ćete:

* osjetiti i osvijestiti gdje ste na svom jedinstvenom putu kreativnosti

Svako mjesto je pravo. Ako ste se posvetili radu u korporaciji i sasvim zanemarili svoju kreativnost, to je u redu. Morali ste se do te mjere prilagoditi. Ako ste zanemarili obaveze i rasuli se u raznim kreativnim pokušajima koji vas nikuda nisu odveli, to je u redu. Jedino ste tako mogli imati neku životnu energiju koja vas je tjerala dalje. Ako ste zadovoljni gdje ste sa svojim kreativnim izrazom, ali vam nedostaje podrške ili inspiracije, to je u redu. Imate pravo tražiti podršku. Nema krivog mjesta za početak ovog putovanja.

* bolje razumjeti i, nadam se, više vrednovati vlastiti put kreativnosti

Dotaknut ćemo ona iskustva u kojima se obezvrjeđivalo, kritiziralo, ignoriralo i/ili posramljivalo vaše kreativne potencijale. Pri tom želim istaknuti da ćemo ih zaista samo dotaknuti, i to samo ako vi to želite. Nećemo ulaziti duboko u neugodna ili traumatična iskustva. Namjera mi je inspirirati vas na razumijevanje i empatiju za prepreke i blokade na vašem putu kreativnosti, jer su se one razvile iz prirodne potrebe za samozaštitom. Čuvale su vas unutra, na sigurnom.

* naučiti kako kreativnost može postati katalizator važnih životnih promjena

Na radionici "S one strane pisanja" koju vodim u Centru za kreativno pisanje, nekim polaznicama je i sama odluka da pohađaju radionicu predstavljala svojevrstan revolt prema okolini koja obezvrjeđuje njihovu želju za pisanjem. Ovo je samo jedan od primjera kako kreativnost pokreće promjene. Pomicanje iz ucjenjenosti krivnjom, sramom ili strahom koji sputavaju kreativnost pozitivno se odražava u raznim poljima života.

Kreativnost je esencijalna kvaliteta čovjeka. Svake noći spontano kreiramo snove kojih se možda ne sjećamo, ali to ne znači da ne sanjamo. Istražujući svoj put kreativnosti istražujemo sebe u najsuptilnijem mogućem obliku.

Datumi radionice: 14. i 15. studenog 2020.

Trajanje: 10-13 sati i 16-19 sati, oba dana. Tijekom svakog trosatnog termina imat ćemo po jednu polusatnu pauzu.

Seminar će se održati putem aplikacije Zoom.

Cijena: 820 kn

U cijenu je uključena i moja knjiga psiholoških kolumni "Puni krug" koja će vam biti poslana putem pošte.

Nakon radionice, postoji mogućnost grupnih on-line susreta "Put kreativnosti" svaka dva tjedna, u trajanju od tri sata, po cijeni od 250 kn po susretu. Postoji mogućnosti i individualnih konzultacija u trajanju od 90 minuta po cijeni od 450 kn.

Radionica je jedinstvena cjelina, no moguće je pohađati i napredne seminare o kojima ćete biti naknadno obaviješteni.

Primite onoliko koliko vam treba!

Prijavljujem se: tomica@poticaj.net

Moj kratki kreativni bio:

Tomica Šćavina je psihologinja, književnica i Sensina kolumnistica. Predavala je psihologiju kreativnosti na Sveučilištu Vern i vodi radionicu S one strane pisanja u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu. Autorica je devet knjiga i kantautorica u bendu Paprat. Posljednjih godinu i pol dana boravila je na umjetničkim rezidencijama na Floridi, na Rhodosu, u Idahou, u Latviji i Finskoj.

Želim još čitati: Na izvoru kreativnosti

04.10.2020