Žena kao trofej

 

Suvremenom muškarcu-lovcu,

takozvanom Pick-Up Artistu,

je cilj seks ili održavanje

kratkoročne veze

koja se temelji

na igri zavođenja

i dominacije.


U zadnjih pet godina suvremeno društvo je iznjedrilo novi tip lovca na žene - takozvanog Pick-Up Artist-a. Iako se ovaj trend počeo stvarati još prije dvadesetak godina, u posljednjih pet godina je doživio svoj procvat. Pick-Up Artist je muškarac-lovac koji žene promatra kao plijen. Cilj mu je osvajanje i seks ili održavanje kratkoročne veze koja se temelji na igri zavođenja i dominacije.

Oko ovog novog suvremenog muškog identiteta razvila se cijela filozofija. Postoje treninzi i tečajevi za postajanje Pick-Up Artist-om. Vjerovali ili ne, na tečajevima se preporučuje da muškarac u prvih mjesec dana "treninga" priđe oko dvjesto žena kako bi se navikao na odbijanje i kako bi žene počeo promatrati kao određenu vrstu, populaciju, a ne kao osobe. Među Pick-Up Artist-ima ima dosta ženomrzaca koji uživaju u povrjeđivanju žena, iako neki od njih njeguju i drugačije stilove u kojima je unutarnja igra važnija od vanjske. Iz njihove perspektive, to je muška verzija self-helpa koja služi podizanju muškog samopouzdanja.

Mada cjelokupna dinamika ovog pokreta novodobnih lovaca počiva na nesigurnosti, osjećaju manje vrijednosti i tuzi zbog nemogućnosti uspostavljanja kvalitetnih odnosa, to nikada nije u prvom planu. Dapače, u prvom planu su nesigurnost, osjećaj manje vrijednosti i tuga koju oni izazivaju u ženama. Ono što žene najviše zbunjuje je to što početak odnosa s Pick-Up Artist-om nalikuje na početak nečeg kvalitetnog i spontanog, a zapravo je u podlozi cijele priče njegova proračunatost.

Nakon početnog zavođenja, ako je ono dobro prošlo, nastupa stvaranje bliskosti i povjerenja koja se temelji na naglašavanju sličnosti, pokazivanju empatije, imitiranju pokreta tijela (tzv. zrcaljenje) i slično. Ovo može uključivati i nekoliko izlazaka, da bi, nakon što stekne povjerenje, Pick-Up Artist krenuo u akciju izigravanja tog povjerenja, jer ga žena ipak zanima samo kao trofej.

Kako prepoznati Pick-Up Artist-a?

Muškarac koji si je prišio ovu titulu polazi od pretpostavke da ženi treba dominantan muškarac uz kojeg će se ona osjećati zaštićenom i povlaštenom zbog toga što joj on poklanja naklonost. U toj igri, on je zapravo pravi zgoditak, iako je on i taj koji osvaja. Zapravo, on uzdiže samog sebe (hrani svoj narcizam) preko žene koja je tu samo kao sredstvo tog uzdizanja. Što je žena privlačnija, inteligentnija, uspješnija ili po nekom drugom njegovom kriteriju "vrjednija", kolačić samopouzdanja je ukusniji.

Pick-Up Artist-a na samom početku možete prepoznati po suviše samouvjerenom nastupu. Jedan od poznatijih gurua ovog pokreta je bivši mađioničar pod nadimkom Mystery koji svojim "učenicima" preporučuje da ženi priđu čim je zapaze, u roku od tri sekunde, jer to ostavlja snažan dojam spontanosti i samouvjerenosti. To naziva "pravilom tri sekunde". Inače, svaki korak se naziva posebnim imenom, a i za žene se pri komunikaciji koriste posebni kodovi (npr. HB je Hot Babe) kako bi igra zavođenja bila što fragmentiranija, što bliža matematici, jer to omogućuje viši stupanj kontrole nad emocijama.

Prema Mystery-jevom "pravilu grupe", zgodne žene nikada nisu same i zato Pick-Up Artist treba prići grupi žena (postoji cijeli niz predloženih "rečenica za ulet"), ignorirati ženu koju želi osvojiti i razgovarati s njenim prijateljicama. Zatim ženi koju želi osvojiti treba uputiti neku blagu uvredu koja je, kao, šala. Na taj način on stječe poziciju nadmoći i u ženi se budi želja da taj dominantan, samopouzdan muškarac ipak odabere nju.

Naravno, ova strategija ne funkcionira uvijek. Neki muškarci su više, a neki manje zgodni. Neki su više, a neki manje rječiti. Neki su više, a neki manje duhoviti. A sve to igra ulogu. Naravno, najopasniji za žene su oni koji imaju sve početne adute: zgodni su, rječiti i duhoviti. Ako uz to poznaju taktike igre, a zapravo su ženomrsci, postoji velika šansa da se žena zaljubi i bude višestruko emotivno povrjeđivana.

Ali, vratimo se na početnu igru zavođenja. Nakon što žena koju Pick-Up Artist želi osvojiti počne pokazivati zanimanje za njega, on joj, prema uputama Mystery-ja, može početi prodavati magične trikove - pričati o horoskopu, pogađati joj misli ili čitati iz dlana - kako bi stvorio dojam mistične povezanosti. Ženi koja želi samo seks sve to može biti zanimljivo i cijela igra se može odvijati na obostrano zadovoljstvo. Međutim, na žalost, većina žena traži dublji odnos koji se može činiti "dubokim" upravo zbog mističnih priča začinjenih romantičnim izjavama i "slučajnim" dodirima koji pospješuju osjećaj bliskosti i povjerenja.

Pomalo je zastrašujuće do koje mjere su ove taktike razvijene. Žene, na žalost, s njima nisu upoznate, jer nemaju zašto Googlati rečenice tipa "Kako što brže zavesti ženu". Zato je vrlo važno voditi računa o znakovima koji upućuju na Pick-Up Artist-a:

1. Prevelika doza samouvjerenosti (bestidnost)
2. "Šaljiva" uvreda
3. Osjećaj privilegiranosti u njegovom društvu
4. Nagla i snažna "kemija" praćena romantičnim i erotskim maštarijama

Ako ste se već upleli u igru i počeli se viđati s nekim za koga sumnjate da je Pick-Up Aritst, vodite računa o sljedećim signalima:

1. Dok razgovarate, čini se da se savršeno slažete (iste moralne vrijednosti, slični interesi) ali na djelima se vidi da vas zapravo ne uvažava i/ili ignorira vaše želje.
2. Obasipa vas romantičnim ili erotskim porukama i komplimentima
3. Imate osjećaj da vas je pomeo tornado i da su vaši osjećaji potpuno pod njegovom kontrolom (npr. strepite hoće li vam ili neće poslati poruku)

Čim vas jednom ne nazove ili ne odgovori na poruku (izigravanje povjerenja), znajte da je to osoba koja vas ne uvažava i da je to samo prvi takav postupak u nizu. Nemojte misliti da ste posebni, da ćete ga promijeniti i da će on jednom sigurno shvatiti koliko vam lijepo može biti skupa. Njegovo ponašanje nema nikakve veze s vašim kvalitetama, nego isključivo s njegovim emotivnim problemima iz kojih proizlazi takav predatorski stav prema ženama. Ispod titule Pick-Up Aritst-a ne krije se nikakav umjetnik, već nesiguran, izgubljeni muškarac kojeg treba izbjegavati jer mu ne možete pomoći da postane onakav kakav bi želio biti i kakvim se trudio prikazati - samouvjeren i zadovoljan sobom.

Tomica Šćavina, srpanj 2014.
Članak je objavljen u magazinu Sensa.

11.09.2014